Haa. Korang ingat tak Siri Chef Cilik minggu lepas.. Minggu lepas Puteri letakkan resepi Perahu Harta Karun Zucchini. Minggu ni resepi Sizzling pulang.. Jom kita cuba resepi ni.. Mana tau saper yang tak suka makan sayur selama ni akan suka makan bila mencuba resepi ni kan..
BAHAN-BAHAN
Mentaga 100gm
Bahan A:
Asparagus 70gm
Lobak Merah 70gm
Bunga Kobis 70gm
Broccoli 70gm
Buah Naga Merah 70gm
Buah Rock Melon 70gm
Buah Epal Hijau 70gm
Buah Epal Merah 70gm
Sos Cendawan:
Minyak Zaitun 30ml
Bahan A:
Bawang Putih 50gm
Bawang Merah Bombay 50gm
Bahan B:
Cendawan Butang Putih 100gm
Cendawan Hitam 100gm
Bahan C:
Buah Tomato 100gm
Sos Tomato 100ml
Serbuk Lada Putih 3gm
Serbuk Jintan Manis 3gm
Gula Perang 10gm
Air 250ml
Tepung Gandum 50gm
Garam 3gm
KAEDAH MASAKAN
Potong dadu bahan A dan gabungkan kesemua sayuran serta tumis dengan mentegaMasukkan sedikit air dan buah-buahanTumis sehingga naik aroma dan terus tuangkan ke dalam pinggan sizzlingSementara itu sediakan periuk untuk membuat sos cendawan...Potong dadu bahan A dan tumiskan dengan minyak zaitun sehingga naik aromaMasukkan bahan B yang telah di hiris dan perlahankan api atau suhu habaMasukkan bahan C dan kacau sebati sekataTuangkan sos cendawan di dalam pinggan sizzling... selamat berbisik... jamu selera
Sumber : Dumex Dugro
Mentaga 100gm
Bahan A:
Asparagus 70gm
Lobak Merah 70gm
Bunga Kobis 70gm
Broccoli 70gm
Buah Naga Merah 70gm
Buah Rock Melon 70gm
Buah Epal Hijau 70gm
Buah Epal Merah 70gm
Sos Cendawan:
Minyak Zaitun 30ml
Bahan A:
Bawang Putih 50gm
Bawang Merah Bombay 50gm
Bahan B:
Cendawan Butang Putih 100gm
Cendawan Hitam 100gm
Bahan C:
Buah Tomato 100gm
Sos Tomato 100ml
Serbuk Lada Putih 3gm
Serbuk Jintan Manis 3gm
Gula Perang 10gm
Air 250ml
Tepung Gandum 50gm
Garam 3gm
KAEDAH MASAKAN
Potong dadu bahan A dan gabungkan kesemua sayuran serta tumis dengan mentegaMasukkan sedikit air dan buah-buahanTumis sehingga naik aroma dan terus tuangkan ke dalam pinggan sizzlingSementara itu sediakan periuk untuk membuat sos cendawan...Potong dadu bahan A dan tumiskan dengan minyak zaitun sehingga naik aromaMasukkan bahan B yang telah di hiris dan perlahankan api atau suhu habaMasukkan bahan C dan kacau sebati sekataTuangkan sos cendawan di dalam pinggan sizzling... selamat berbisik... jamu selera
Sumber : Dumex Dugro
No comments:
Post a Comment