Ok.. yang ni resepi dari episod ke-4...
Ketam kulit lembut yang digoreng memberinya rasa eksotik dan garing dalam hidangan kari yang berbau harum dan berempah. Hidangan ini juga mendapat sumber kalsium daripada susu yang digunakan!
BAHAN-BAHAN
Minyak Zaitun 30ml
Bahan A:
Ketam kulit lembut 250gm
Bahan B:
Tepung Tempura 80gm
Serbuk Dugro 3 Regular 80gm
Telur Putih Segar 1 biji
Bahan C:
Bawang Putih 50gm
Bawang Merah Bombay 50gm
Halia Muda 30gm
Bahan D:
Serbuk Kari 100gm
Serbuk Paprika 50gm
Gula Melaka 30gm
Biji Sawi 10gm
Biji Ketumbar 10gm
Kerisik Kelapa 20gm
Garam 2gm
Bahan Taburan:
Daun Kari 2 tangkai
Plain Yogurt 150ml
Belimbing Besi 50gm
KAEDAH MASAKAN
Bersihkan bahan A dan tekapkan dengan bahan B serta goreng dengan minyak jagung yang minima sehingga garing keperanganSediakan periuk dan tumiskan bahan C yang sudah dikisar... dengan minyak zaitunMasukkan bahan D dan tumis sehingga naik aroma serta naik minyakTuangkan sedikit air dan perlahankan api atau suhu haba sehingga naik minyak serta pekatTuangkan kuah kari tadi di dalam pinggan dan letak bahan A di tengah serta bahan taburan
1 comment:
peh terbaikkk... meleleh dah ni
Post a Comment