Sumber & Gambar : MasterChef Malaysia
- Daging (dipotong mengikut urat dengan ketebalan 1 inci) - 1 kg
- Bawang Kuning (dikisar) - 1 biji
- Bawang Merah (dikisar) - 4 biji
- Bawang Putih (dikisar) - 6 ulas
- Cili Padi (dikisar) - 18 biji
- Kunyit Hidup (dikisar) - 1 inci
- Daun Ketumbar dan akarnya
- Asam Keping - 3 keping
- Daun Kunyit - 1 helai
- Daun Limau Purut - 4 helai
- Serai (dititik) - 4 batang
- Lengkuas (dititik) - 3 inci
- Santan - 500 ml
- Air
- Garam dan Gula
- Serbuk Kunyit (untuk memerap daging)
- Hiasan: Cili Merah, Cili Hijau, Daun Kunyit, Serai
BAHAN-BAHAN:
- Rendamkan tempurung dan serpihan kayu didalam air untuk seketika dan masukkan ke dalam dulang ketuhar (deep oven tray).
- Panaskan seketika didalam ketuhar sehingga menghasilkan asap. Keluarkan dulang tersebut, dan letakkan ‘wire rack’ diatas nya.
- Susunkan daging yang telah diperap dengan kunyit dan garam diatas ‘wire rack’ kemudian balutkan dulang dengan pembalut aluminum dan masukkan sekali lagi ke dalam ketuhar.
- Daging perlu disalai sehingga masak. Daging yang telah disalai perlu dihiris nipis (lawan urat).
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar didalam periuk bersama daging dan sedikit air.
- Masukkan asam keping, daun limau purut, serai, lengkuas dan rebuskan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih masukkan santan, daun ketumbar, garam dan gula.
No comments:
Post a Comment