Partime Job

Sunday, 15 January 2012

Ayam Mentega by Chef LIza

Sumber & Gambar : MasterChef Malaysia


    BAHAN-BAHAN REMPAH AYAM MENTEGA:
  • 2 sudu kecil Jintan Manis
  • 2 sudu kecil Bunga Cengkih
  • 2 batang Kulit Kayu Manis
  • 4 sudu kecil Biji Ketumbar
  • 2 sudu kecil Lada Hitam
  • 1 sudu kecil Halba
  • 500gm Isi Ayam (dada)
  • 5 ulas Bawang Putih (ditumbuk halus)
  • 1 sudu kecil Serbuk Kunyit
  • 1 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
  • 2 sudu kecil Serbuk Cili
  • 2 sudu kecil Garam Masala
  • 4 sudu kecil Dadih Asli (Yogurt)
  • 1 sudu kecil Garam
  • 1 sudu besar Air Lemon
  • 1 sudu kecil Gula Pasir
    BAHAN-BAHAN KUAH:
  • 2 sudu besar Mentega
  • 2 biji Tomato (dicincang)
  • 2 sudu besar Pes Tomato
  • 30gm Serbuk Biji Gajus
  • ¾ cawan Kirm Tawar
  • 1 sudu besar Daun Ketumbar (dicincang)
  • Secukup rasa Garam dan Gula

    CARA-CARA PENYEDIAAN:
  • Panaskan kuali bersama minyak dan goreng jintan manis, bunga cengkih, kulit kayu manis, biji ketumbar, lada hitam dan halba. Selepas itu, kisarkan bahan-bahan tersebut dengan menggunakan pengisar dan ketepikan.
  • Kemudian, perapkan dada ayam bersama bawang putih, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, serbuk cili, garam masala, dadih asli (yogurt), garam, air lemon dan gula pasir. Biarkan diperap selama 4 jam. Selepas itu, panggang ayam tersebut sehingga masak dan ketepikan.
  • Bagi penyediaan kuah, cairkan mentega didalam kuali dan masukkan tomato yang dicincang. Biarkan is masak seketika dan masukkan 1 sudu besar rempah ayam mentega.
  • Gaul bahan-bahan sehingga sebati dan masukkan pes tomato dan serbuk biji gajus serta sedikit air.
  • Biarkan mereneh, dan kemudian masukkan pula krim tawar, garam dan gula secukup rasa.
  • Sesudah itu, gaulkan ke semua bahan-bahan tersebut sehingga rata dan masukkan ayam yang telah dipanggang tadi.
  • Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan masak sehingga pekat.

No comments: