Sumber & Gambar : MasterChef Malaysia
- 1 cawan Minyak Masak
- 3 biji Bawang Bombay (dihiris halus)
- 2 sudu besar Minyak Sapi ‘Ghee’
- 1 sudu besar Minyak Zaitun
- 1 helai Daun Pandan
- 1 batang Kayu Manis
- 3 biji Buah Pelaga
- 4 cawan Beras Basmati (dibasuh dan dibersihkan)
- 5 cawan Air
- 1 cawan Susu cair
- 50gm Kismis
- 1 sudu besar Garam
- 1 ikat Daun Ketumbar
- 1 biji Lobak (disagat)
BAHAN-BAHAN:
- Panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan bawang Bombay sehingga naik bau. Kemudian, angkat dan ketepikan.
- Selepas itu, goreng daun pandan, buah pelaga dan kayu manis. Gaul rata kesemua bahan-bahan itu, dan masukkan beras basmati. Masak selama 2 minit.
- Masukkan air, susu cair dan kismis dan perasakan dengan sedikit garam. Biarkan masak.
- Kukuskan nasi tersebut dan letakkan bawang Bombay goreng, lobak dan daun ketumbar di atas nasi tersebut.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment