Manisan Di Bawah Bayu by Wahidan
BAHAN-BAHAN:
- 300gm Sagu
- 250gm Gula Melaka
- 7 helai Daun Pandan
- 200gm Tepung Jagung
- 100gm Tepung Gandum
- 250ml Santan
- Secukup Rasa Garam
- 2 biji Telur
- 5 helai Daun Pudina
- Secukup Rasa Gula
CARA-CARA PENYEDIAAN:
- Masukkan tepung jagung, tepung gendum dan garam, kemudian masukkan air, kacau sehingga tidak bergentel.
- Panaskan bahan tadi dengan api yang sederhana dan kacau hingga pekat sedikit.
- Kemudian masukkan santan, kacau sehingga pekat. Angkat dan ketepikan.
- Rendam dahulu sagu di dalam air sehingga kembang.
- Kisar daun pandan untuk menjadi jus pandan dan tapiskan.
- Didihkan air bersama gula melaka sehingga larut, kemudian masukkan sagu kacau sehingga masak dan pekat. Angkat dan ketepikan.
- Apabila kedua-dua bahan sudah sejuk masukkan ke dalam mengkuk kecil secara berlapis kemudian sejukkan di dalam peti sejuk.
- Asingkan kuning dan putih telur, pukul telur ptuih sehingga kembang.
- Panaskan air untuk memasak telur putih tadi.
- Apabila sagu dan kastard santan sejuk letakkan putih telur tadi bersama daun pudina untuk hiasan.
No comments:
Post a Comment