Sumber & Gambar : MasterChef Malaysia
- 4 biji Telur Kuning
- 200ml Krim
- 200ml Susu
- 100ml Santan Cair
- 75gm Gula Kastor
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
- 4 biji Telur Putih
- Secukup Rasa Garam
- 125gm Gula Kastor
- 1 sudu teh Cuka
- 1 sudu teh Tepung Jagung
BAHAN-BAHAN CRÈME:
BAHAN-BAHAN MERINGUE:
- Panaskan krim, susu dan santan cair bersama esen vanilla sehingga sebelum takat didih.
- Sambil itu, kacau tekur kuning bersama gula sehingga gula cair.
- Setelah campuran susu sudah panas, masukkan sikit demi sikit ke dalam campuran telur kuning sambil memukulnya supaya telur kuning tidak termasak.
- Setelah sebati, masukkan ke dalam 'remakins' atau cawan-cawan kecil yang boleh masuk ke dalam ketuhar.
- Masukkan ke dalam 'bam marie' dan masak selam 45-55 minit pada suhu 175-180C.
CARA-CARA PENYEDIAAN CRÈME:
- Sambil itu, pukul telur putih bersama garam sehingga kembang 3 kali ganda.
- Setelah itu, masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati.
- Masukkan juga campuran cuka dan tepung jagung.
- Setelah crème sudah masak sejukkan seketika dan letakkan meringue di atasnya.
- Bakar didalam ketuhar pada suhu 250C selama 5-7 minit.
No comments:
Post a Comment