Sumber & Gambar : MasterChef Malaysia
- 100gm Coklat Hitam
- 100gm Mentega
- 2 biji Telur Kuning
- ¼ cawan Gula Kaster
- ½ cawan Tepung Gandum
- 2 biji Telur Putih
- ½ cawan Kelapa Segar (diparut dan dibakar)
- 8 biji Anggur (dibelah separuh)
- 2 biji Telur Kuning
- 2 sudu besar Gula Kaster
- 2 titik Esen Vanilla
BAHAN-BAHAN KEK COKLAT :
BAHAN-BAHAN SABAYON VANILLA:
- Cairkan coklat dan mentega.
- Pukul telur kuning bersama gula sehingga kembang, gaulkan campuran coklat ke dalam telur kuning.
- Ayakkan tepung ke dalam adunan telur dan kacau sehingga sebati.
- Pukul telur putih sehingga kembang dan masukkan telur putih yang telah kembang ke dalam adunan telur dan tepung tadi.
- Sediakan acuan kek dengan menyapu mentega di dalam acuan. Lapikkan bahagian bawah dengan kertas minyak, letakkan beberapa potongan anggur di dalam acuan.
- Tuangkan adunan kek ke dalam acuan dan bakar kek dalam ketuhar 160C selama 15 minit.
CARA-CARA PENYEDIAAN KEK COKLAT:
- Pukul telur kuning dan gula sehingga separuh kembang di dalam mangkuk.
- Masak telur kuning sambil tumis memukul di atas air mereneh (double boiler). Pukul sehingga telur kembang dan pekat.
- Masukkan vanilla dan kacau sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment