- 1 keping Roti
- 200ml Krim Putar
- 400ml Susu Sejat
- 400ml Susu Pekat Manis
- 1 sudu kecil Buah Pelage
- 250gm Badam (dibuang kulit dan dihiris)
- 50gm Kacang Pistachio
- Garam
- 50gm Soo Hoon
- 1 sudu kecil Saffron
- 300ml Air
- 125gm Gula
- 200ml Air Mawar
BAHAN-BAHAN KULFI PELAGA:
BAHAN-BAHAN FALOODA SAFFRON:
- 2cm Halia
- 3 helai Daun Pandan
- Kisarkan roti dengan menggunakan pengisar hingga menjadi serbuk roti.
- Kemudian, dengan menggunakan pengisar makanan, pukul krim bersama susu sejat hingga sedikit pekat.
- Selepas itu, masukan serbuk roti, susu pekat manis, dan serbuk buah pelaga dan badam. Gaul sehingga sebati.
- Masukan bahan tadi ke dalam bekas, dan sejuk-bekukan ia semalaman sebelum dihidang.
CARA-CARA PENYEDIAAN KULFI PELAGA:
- Panaskan periuk dan renihkan air bersama gula, saffron, daun pandan dan halia.
- Selepas itu, masak soo hoon hingga kembang. Kemudian toskan airnya dan tapiskan bersama sedikit ketulan ais supaya tidak melekat.
CARA-CARA PENYEDIAAN FALOODA SAFFRON:
- 500gm Tepung Roti
- 1 sudu kecil Serbuk Penaik
- 1½ sudu kecil Garam
- 11gm Yis/Ibu Roti
- 125ml Air Suam
- 250ml Susu Suam
- 2 sudu besar Gula
- 1 sudu besar Air Mawar
- 150ml Ghee
- 3 sudu besar Hirisan Badam
- 2 sudu besar Kismis Campur
BAHAN-BAHAN BAKARKHANI:
- Ayak tepung, serbuk penaik dan garam ke dalam mangkuk.
- Kemudian, larutkan yis dalam air suam hingga buih mula timbul, campurkan dengan susu, air mawar.
- Dengan mengunakan mesin pemproses makanan, uli doh dengan mengadun tepung bersama campuran air tadi hingga doh yang licin terbentuk, rehatkan doh selama 10 minit.
- Kemudian masukan mentega cair dan badam. Uli dengan rata. Rehatkan di tempat suam dan tutupkan dengan kain.
- Bahagikan kepada bahagian doh yg lebih kecil dan canaikan ia kepada bentuk roti.
- Gliskan dulang pembakar dengan ghee, bakar roti di dalam ketuhar selama 5-7 minit, pada suhu 170C.
- Sebelum menghidang, roti sedap di panggang di atas kuali leper bersama sedikit ghee.
CARA-CARA PENYEDIAAN BAKARKHANI:
Untuk Hiasan:1 biji Buah Mangga dan sedikit Daun Pudina
Cara penyediaan: Hidangkan roti nan, bersama kulfi pelaga, falooda dan buah mangga. Hias bersama daun pudina.
Sumber : Masterchef Malaysia
No comments:
Post a Comment