- 120gm Coklat Putih ('bittersweet' atau 'semisweet' – dipotong ketulan)
- 2 biji Telur Kuning (saiz besar)
- 60gm Gula Halus
- ½ sudu kecil Extrak Vanila Tulen
- 250 ml ‘Whipping’ Krim (35-40% kandungan lemak)
- 'Whipped' Krim
- Raspberries Segar
- Coklat (diparut)
BAHAN-BAHAN:
HIASAN:
- Panaskan periuk bersama 50ml krim.
- Sementara itu, dengan menggunakan periuk 'stainless steel' bersaiz sederhana yang telah dipanaskan, masukkan ketulan kecil coklat dan kacaukan ia sehingga coklat itu cair dengan sempurna.
- Selepas itu, masukkan coklat cair tadi ke dalam krim yang dipanaskan.
- Pada masa yang sama, pukul telur kuning dan campurkan ia ke dalam bahan-bahan tadi. Gaul sehingga sebati. Tutup dan masukkan ia ke dalam peti sejuk untuk sementara.
- Sementara bahan-bahan tadi menyejuk, pukulkan 'whipping' krim di dalam bekas yang lain bersama gula dan extrak vanila sehingga ia menjadi adunan yang lembut.
- Kemudian, keluarkan bahan yang telah disejukkan tadi. Kacau ia dengan perlahan dan masukkan 2 sudu penuh 'whipping' krim ke dalam campuran coklat tadi untuk cairkan warnanya.
- Kemudian salutkan baki 'whipping' krim ke dalam campuran coklat dan gaulkan secara perlahan sehingga sebati.
- Akhir sekali, letakkan 'mousse' coklat dengan menggunakan sudu dan massukan ia ke dalam pinggan atau gelas untuk 6 hidangan mengikut citarasa. Tutup dan sejukkan untuk beberapa jam.
CARA-CARA PENYEDIAAN:
Untuk hidangan:Hidangkan 'Mousse' coklat yang telah disejukkan tadi bersama 'whipped' krim, raspberries segar, buah-buahan segar, kacang tumbuk, serbuk atau parutan coklat, puri buah dan sebagainya mengikut citarasa.
Sumber : Masterchef Malaysia
No comments:
Post a Comment