Partime Job

Monday, 26 March 2012

Sukar dakwa cinta songsang

KUALA LUMPUR: Kesukaran membuktikan wanita menjalin hubungan cinta songsang dengan kaum sejenisnya sebagai satu kesalahan yang boleh didakwa di mahkamah sivil dan syariah, dipercayai antara punca masalah sosial terbabit kekal berleluasa.

Pensyarah Undang-Undang Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Datin Dr Noor Aziah Mohd Awal, berkata beliau tidak menafikan hukuman sukar dijatuhkan kerana pendakwaan sukar membuktikan kesalahan si pelaku meskipun terdapat laporan serta penguatkuasaan daripada pihak berkuasa.


“Selalu pasangan lesbian, tidak kira sama ada dia bercinta dengan pengkid atau sesiapa yang lahir sebagai perempuan, kita ada kesukaran untuk buktikan kesalahan itu kerana bukti perlu kukuh dan sahih.

“Jika ketika penguat kuasa menangkap pasangan ini, mereka sedang bermesra dengan kedua-duanya telanjang bulat di atas katil, itu boleh menjadi bahan bukti kuat dan dibantu pula alat sokongan seks...memang hukuman jelas untuk kesalahan ini,” katanya ketika dihubungi.


Beliau mengulas laporan muka depan Metro Ahad semalam mengenai seorang wanita berusia 46 tahun yang bergelar nenek kepada empat cucu dikatakan bernafsu untuk menjalin hubungan songsang dan belaian manja dengan wanita berperwatakan lelaki atau pengkid berusia 32 tahun dipanggil Ash.


sumber : mymetro

No comments: