Partime Job

Friday, 30 March 2012

Google lancar ciri baru


Google Malaysia memperkenalkan dua ciri baru pada aplikasi Google Maps iaitu ‘Trafik dan Transit’ di mana pengguna dapat merancang perjalanan dengan lebih baik bagi perjalanan sekitar Lembah Klang dalam versi Bahasa Melayu.

Pengurus Negaranya, Sajith Sivanandan berkata, semua ciri baru itu boleh didapati menerusi desktop atau layari Google Maps menggunakan versi telefon pintar dan ia akan memaparkan keadaan trafik pada waktu sebenar.

Menurutnya, ciri ‘Trafik’ membekalkan data mengenai kesesakan jalan raya terus ke dalam peta, sekali gus menjadi penanda aras kepada pengguna sebelum melalui jalan itu dan mendapatkan informasi terkini sama ada berlaku kesesakan atau sebaliknya.

“Aliran trafik bagi sesuatu laluan ditentukan berdasarkan warna ditetapkan iaitu hijau, kuning dan merah. Setiap warna mewakili keadaan trafik yang sangat sesak (merah), perlahan (kuning) dan lancar (hijau).

“Manakala, ciri ‘Transit’ berfungsi sebagai pemberi maklumat mengenai perjalanan pengangkutan awam dengan menawarkan informasi secara menyeluruh termasuk pilihan bas, sistem aliran transit ringan (LRT), monorel dan komuter,” katanya pada majlis pelancaran dua ciri baru itu di Kuala Lumpur, semalam.

Sajith berkata, penambahbaikan itu diharap dapat memenuhi dan bertepatan dengan kehendak rakyat Malaysia, sekali gus memudahkan pergerakan mereka dari titik A ke B selepas mendapatkan maklumat perjalanan secara terperinci.

sumber : sinarharian

No comments: