Sumber & Gambar : MasterChef Malaysia
- 80gm Buah pear dalam sirap
- 15gm Kacang Pecan
- 100gm Gula Perang
- 60gm Mentega
- 60ml Susu Segar
- 60gm Sirap Hitam (Treacle)
- 1biji Telur
- 90gm Tepung Gandum
- 5gm Soda Berkarbonat
- 3gm Serbuk Penaik
- 5gm Serbuk Kayu Manis
- 3gm Halia Tumbuk
BAHAN-BAHAN KEK
BAHAN-BAHAN UTAMA:
BAHAN-BAHAN 2:
- 80g Mentega
- Gula
- 90g Madu
- 60g Tepung
- Kuning Telur
- 15g Gula
- 125g Coklat Putih
- 6g Gelatin
- 40ml Air
- 200g ‘Whipping cream’
- 100g Gula
- 1sudu besar Glukos
- 60ml Air
- 30g Kepingan Coklat Hitam
- 50gm ‘Whipping Cream’
BAHAN-BAHAN HIASAN KEK
BAHAN EMPINGAN “SNAPS”:
BAHAN-BAHAN “MOUSSE” COKLAT PUTIH:
BAHAN-BAHAN GEGULA KRISTAL:
BAHAN-BAHAN SOS COKLAT:
- Cairkan mentega dan gula perang di dalam ketuhar selama 5 min, kemudian keluarkan.
- Gaulkan sehingga sebati.
- Kemudian bahagikan adunan tersebut kepada dua bahagian.
- Satu bahagian masukkan ke dalam bekas acuan (yang telah dilapisi dengan kertas minyak) dan kemudian susunkan dengan kemas buah pear dan kacang pecan dan ke tepikan.
- Satu lagi bahagian dicampurkan dengan susu segar, sirap hitam dan telur.
- Gaul sehingga sebati dengan menggunakan pemukul tangan.
- Kemudian masukkan ke semua bahan 2 bersama-sama adunan yang digaul tadi dan gaul sehingga sebati.
- Tuangkan adunan yang telah dicampurkan itu kedalam acuan yang telah disusun dengan pear dan kacang pecan.
- Bakar didalam ketuhar dengan suhu 175'c -180'c selama 35minit atau sehingga masak.
CARA-CARA PENYEDIAAN KEK:
- Cairkan gula dan mentega di dalam bekas adunan, dengan cara pemelwapan sehingga sekata. Kemudian masukkan madu dan tepung dan gaul bahan tersebut sehingga sebati.
- Keluarkan bahan tadi dari kaedah pemelwapan dan asingkan sau sudu masak serta ratakan keatas silicon matt atau tray yang telah disapukan dengan mentega atau bilasan tepung.
- Masukkan bahan yang telah diratakan kedalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180'c, sehingga masak kekuningan.
- Keluarkan bahan tadi dan tekap dengan menggunakan acuan yang dikehendaki dengan kreativiti sendiri.
CARA-CARA PENYEDIAAN EMPINGAN “SNAPS”:
- Masukkan kuning telur dan gula ke dalam bekas adunan dan gaulkan.
- Kemudian, dengan cara pemelwapan, cairkan coklat putih dan sebatikan coklat ke dalam bahan adunan tadi serta gaulkan sehingga rata.
- Kemudian masukkan gelatin yang dicairkan dengan air dan masukan ke dalam adunan.
- Akhir sekali, pukul ‘whipping cream’ sehingga ia kembang dan campurkan dengan bahan adunan tadi. Gaul sehingga sebati.
- Masukkan adunan kedalam acuan plastik, dan paipkan kedalam “brandy snape”.
CARA-CARA PENYEDIAAN “MOUSSE” COKLAT PUTIH:
- Campurkan kesemua bahan tersebut kedalam bekas dan panaskan sehingga masak kekuningan.
- Kemudian asingkan seketika bahan tadi dan biarkan bahan tersebut sehingga berbentuk cecair likat dan suam sejuk.
- Bentukkan bahan tersebut dengan menggunakan lidi satay ataupun sudu dengan corak yang dikehendaki.
CARA-CARA PENYEDIAAN GEGULA KRISTAL:
- Campirkan kedua-dua bahan tersebut dan masukkan kedalam microwave selama 30 saat.
- Kemudian keluarkan dan tuangkan di atas Kek Pear Berperisa Halia mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment