- 160gm Dada Ayam (dikisar)
- 80gm Isi Udang (dikisar halus)
- 100gm Bawang Merah (dikisar)
- 50gm Serai (dikisar)
- 30gm Halia (dikisar)
- 50gm Asam Boi Merah (dikisar)
- 1 biji Cili Merah (dicincang halus)
- 1 biji Cili Hijau (dicincang halus)
- 30gm Daun Ketumbar (dicincang halus)
- 50gm Bawang Merah (dikisar)
- 30gm Bawang Putih (dikisar)
- 30gm Serai (dikisar)
- 30gm Asam Boi (dihiris)
- 1 batang Cili Merah (dihiris)
BAHAN-BAHAN AYAM PERAPAN:
BAHAN-BAHAN SOS ASAM PEDAS:
- ½ batang Bunga Kantan (dihiris)
- 1 sudu besar Asam Jawa (dihiris)
- 1 pucuk Daun Kesum
- ½ cawan Santan
- ½ cawan Air
- 60gm Tepung Jagung
- 2 biji Telur
- 60gm Serbuk Kari
- 2 batang Bendi
- Garam
- Lada Sulah
- 30gm Ketumbar
- ½ biji Timun
- ½ biji Lobak Merah
- 1 biji Cili Merah
- 1 ikat Pucuk Pegaga
- 1 biji Bawang Merah(bawang kecil)
- 2 ulas Bawang Putih
- 1 ikat Pucuk Cekur
- 30 gm Kelapa Parut
- 1 sudu teh Serbuk Kunyit
- 1 biji Ubi Kentang (hiris)
BAHAN-BAHAN SAYUR GORENG TEPUNG:
BAHAN-BAHAN KERABU MAYANG:
- Rendam asam boi selama 5 minit shingga lembut dan kembang.
- Kisar bawang merah, serai, halai, asam boi shingga halus.
- Di dalam mangkuk kaca, gaulkan bahan kisar, bahan cincang dan isi udang sehingga sebati.
- Ubah rasa dengan garam dan gula seperti yang dikehendaki.
CARA-CARA PENYEDIAAN BAHAN SUMBAT/INTI:
- Pastikan kulit masih melekat pada sisi dada.
- Menggunakan pisau kecil (paring knife), buat lubang (poket) bermula dari bahagian tulang.
- Sumbat bahan inti sehingga padat.
- Tutup poket ayam sehingga rapat menggunakan lidi buluh. Ratakan dengan garam, gula, serbuk lada dan sedikit minyak.
- Sapukan sedikit minyak pada kuali panggang berjalur (grill pan) yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan mulakan memanggang pada bahagian kulit sehingga berjalur dan naik bau.
- Terbalikkan ayam dan ulangi proses yang sama pada bahagian isi pula.
- Susun dada ayam diatas dulang keluli panggang(baking tray) dengan bahagian kulit menghadap ke atas. Panggang dalam ketuhar pada suhu 170c selama 10 minit/ sehingga tahap masak yang dikehendaki.
CARA-CARA PENYEDIAAN DADA AYAM:
- Panaskan minyak dan kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, serai dan daun kesum hingga naik bau (sedikit berpeluh).
- Masukkan hirisan cili merah, bunga kantan dan asam boi.
- Tambahkan air asam dan didihkan.
- Sejat sos pada keadaan reneh sehingga likat. Ubah rasa dengan garam dan gula.
CARA-CARA PENYEDIAAN SOS ASAM PEDAS:
- Hiris Bendi melintang (jejari). Ubah rasa dengan garam, lada sulah dan ketumbar.
- Celup ke dalam bancuhan telur, tepung jagung, serbuk kari. Goreng sehingga ranggup.
CARA-CARA PENYEDIAAN SAYUR GORENG TEPUNG:
- Rendam bahan-bahan mayang didalam air ais selama 10 min sehingga ranggup. Renjiskan dan keringkan. Tutup dengan tisu basah untuk mengekalkan keranggupan dan kesegaran.
- Gaulkan dengan kelapa parut, cili merah dan pucuk cekur.
- Hiris nipis kentang yang telah dikupas kulit.
- Rendam 3 minit di dalam air ais, keringkan sebelum menggoreng.
- Goreng hingga ranggup. Taburkan sedikit garam secukup rasa.
CARA-CARA PENYEDIAAN KERABU MAYANG:
Sumber : Resepi Masterchef Malaysia
No comments:
Post a Comment