Sumber & Gambar : MasterChef Malaysia
- Daging Batang Pinang - 500gm
- Cendawan Butang - 250gm
- Bayam (berdaun besar, buang batang) - 100gm
- Puff pastry - saiz 350mm x 250mm
- Telur Kuning - 2 biji
- Serbuk cili paprika sebagai hiasan
- Krim Pekat - 300ml
- Lada Hitam (ditumbuk halus) - 1 sudu besar
- Air - 100ml
- Cendawan Shitake (direndam dalam air panas supaya jadi lembut dan dihiris halus) - 10 biji
BAHAN BAHAN UTAMA:
BAHAN BAHAN SOS LADA HITAM DAN CENDAWAN:
- Pes Rendang - 2 sudu
- Garam - ½ sudu
- Serai - 2 batang
- Bawang Kecil - 4biji
- Bawang Putih - 2 ulas
- Lengkuas - ½ inci
- Cili Kering (direndam dalam air panas) - 10 tangkai
- Daging (dipotong nipis) - 250g
- Minyak Masak - 4 sudu besar
- Garam - 1 sudu kecil
- Gula - ½ sudu besar
- Santan Pekat - 100ml
- Kerisik - 2 sudu besar
- Daun Limau Purut - 4 helai
- Daun Kunyit (dihiris halus) - 1 sudu besar
BAHAN BAHAN PES RENDANG:
BAHAN BAHAN MENUMIS:
- Untuk Pes Rendang, tumis bahan – bahan yang telah dikisar dengan empat (4) sudu minyak masak.
- Goreng hingga naik minyak dan masukkan daging, gula, santan, & garam. Masak dengan api yang perlahan sehingga kering.
- Masukkan kerisik, daun limau purut dan daun kunyit. Tutup api dan keluarkan daging dari rendang. Sejukkan pes rendang.
- Cincang cendawan halus halus atau masukkan dalam Pengisar Makanan (food processor). Gorengkan ia tanpa minyak, dan goreng hingga kering.
- Celurkan daun bayam dengan air panas hingga sedikit layu dan keringkan.
- Hiris daging dari seketul menjadi seketul menjadi sekeping daging. Sapukan pes rendang dan gulung kepingan daging tersebut seperti ‘swiss roll’.
- Ikat dengan tali supaya bila digoreng, daging yang digulung itu tidak akan terbuka.
- Goreng selama 5 minit hingga jus daging keluar.
- Dengan menggunakan ‘cling film’, susun daun bayam yang telah dikeringkan dan taborkan cendawan yang telah digoreng. Kemudian letakkan daging yang telah digoreng(pastikan tali yang digunakan dibuang)
- Balutkan dengan lapisan cendawan dan bayam dengan menggunakan ‘cling film’. Perap dalam peti sejuk untuk seketika.
- Tebarkan puff pastry dan sapu kuning telur. Letak daging yang telah diperap bersama bayam dan cendawan. Gulungkan puff pastry dengan kejap.
- Kelar bahagian atas pastri dan sapu kuning telur. Taburkan garam dan lada hitam.
- Bakar dalam ketuhar dengan suhu 200 C selama 15 hingga 20 minit.
- Sediakan sos dengan menggorengkan cendawan hingga kering. Masukkan krim, pes rendang, air, dan jus daging berlebihan. Masukkan lada hitam dan garam. Masak hingga mendidih.
- Keluarkan daging setelah masak dan hiris setebal 1 inci dan hidangkan bersama sos yang telah dimasak. Taburkan serbuk cili paprika sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment