Partime Job

Tuesday 20 December 2011

Kepak Ayam Inti Udang Harimau & Poket Harta by Dato' Chef Ringo

Salam kawan2...  Semalam Amita menang dalam cabaran masterchef semalam dan dapat pin kebal masterchef... Jom kita cuba resepi yg dimenangi oleh Amita..
    BAHAN-BAHAN KEPAK AYAM INTI UDANG HARIMAU:
  • 3 ketul Kepak Ayam
  • 300gm Isi Udang Harimau
  • 3 biji Sengkuang Cina
  • Sepohon Daun Ketumbar (dihiris)
  • Garam
  • Gula
  • Pati Ayam
  • Serbuk Lada Putih
  • Minyak Bijan
  • Tepung Ubi
  • BAHAN-BAHAN SOS:
  • ½ sudu teh Sos Tiram
  • 300gm Sup Ayam
    • Tepung Ubi
    • 1 sudu teh Sos Abalone
      CARA-CARA PENYEDIAAN KEPAK AYAM INTI UDANG HARIMAU:
    • Keluarkan tulang dari kepak ayam yang telah dibersihkan.
    • Kemudian masukkan sedikit garam, gula, serbuk lada putih di atas kepak ayam. Gaulkan kepak ayam tersebut agar rasanya menjadi sebati.
    • Selepas itu, bersihkan dan keringkan isi udang harimau, kemudian isinya dicincang dan dihancurkan.
    • Masukkan sedikit garam, gula, pati ayam, tepung ubi, dan juga minyak bijian ke dalam isi udang yang telah dihancurkan. Kacau bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
    • Seterusnya, masukkan isi udang harimau yang telah disebatikan tadi ke dalam kepak ayam.
    • Kemudian gunakan pencucuk satay untuk mencucuk kepak ayam tersebut.
    • Akhir sekali, panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan kepak ayam tersebut dengan api yang perlahan selama 12 minit.
      CARA-CARA PENYEDIAAN SOS:
    • Campurkan sos tiram, sup ayam, tepung ubi dan juga sos abalone.
    • Gaulkan ia sehingga sebati.
      BAHAN-BAHAN POKET HARTA:
    • 80gm Kacang 'Edamamae'
    • 3 keping 'Abura Age'
    • 80gm Buah Labu (dipotong dadu)
    • 80gm Isi Kepak Ayam
    • 5gm Hirisan Udang Kering
    • 5gm Cili Padi
    • 2gm Lobak Manis/‘Chai Poh’
    • 150gm Sup Ayam
    • 10 helai Daun Bawang (yang telah dimasak)
    • Garam
    • Gula
    • Pati Ayam (Chicken Stok)
    • Tepung Ubi
    • Hiasan:100gram Cendawan Putih (White Fungus - telah siap di proses)
      CARA-CARA PENYEDIAAN POKET HARTA:
    • Masak/Rebus buah labu terlebih dahulu sehingga ia menjadi lembik.
    • Kemudian, masukkan sedikit garam, gula, dan juga pati ayam (Chicken Stok) ke dalam buah labu. Selepas itu, asingkan labu tersebut ke dalam bekas yang kering dan biarkan sejuk.
    • Seterusnya, panaskan kuali bersama minyak, dan gorengkan udang kering dengan api yang perlahan sehingga ia menjadi wangi.
    • Masukkan sedikit cili padi, 'Cai Poh' (lobak manis) dan gorengkan ia bersama udang kering tersebut.
    • Kemudian, masukkan sup ayam ke dalam kuali. Seterusnya, masukkan buah labu dan pastikan ia dimasak dengan menggunakan api yang perlahan.
    • Apabila labu mula menjadi lembik, masukkan sedikit tepung ubi ke dalam hidangan tersebut.
    • Selepas itu, bungkus inti tersebut dengan kepingan 'Abura Age' dan ikat 'Abura Age' tersebut dengan menggunakan daun bawang yang telah siap dimasak/rebus.
    • Seterusnya, tuangkan sedikit sos di atas Poket Harta dan panaskan ia selama 3 minit.







No comments: